Turkse yoghurtsoep (Yayla çorbası): heerlijke frisse en romige soep van yoghurt en munt

De Turkse yoghurtsoep Yayla çorbası (bergweidesoep) is met dit makkelijke recept eenvoudig te maken. Het is een soep van yoghurt en munt die heerlijk fris en romig smaakt. Je kunt deze soep ook vegetarisch maken door groentebouillon te gebruiken. Heerlijk met vers brood en wat vers citroensap!





Ingredienten:
- 200-250 gram volle Turkse yoghurt (die niet vloeibaar is).
- 1-2 kippenbouillontabletten
- 2 eetlepels gedroogde munt
- naar smaak turkse rode pepervlokken (Pul Biber)
- 100 gram boter
- 1 ei
- 2 afgestreken eetlepels bloem
- 2 uien
- 4 knoflook
- water
- 1 kopje gewassen rijst
- zout naar smaak

Bereiding:
- Maal of snij de uien en knoflook fijn.
- Doe het ei in een bakje en voeg hierbij de yoghurt en bloem en mix het tot een papje zonder klontjes.
- Laat de boter smelten in een grote pan en bak op laag vuur de ui en knoflook even zacht aan. Ze mag niet bruin bakken.
- Voeg de gedroogde munt toe.
- Voeg de gewenste hoeveelheid water toe voor het aantal personen (ongeveer 2 liter of meer)
- Voeg de kippenbouillontabletten toe.
- Voeg het water toe en de rijst.
- Laat de bouillon koken tot de rijst zacht is (ongeveer 20-25 minuten).
- Neem een lepel hete bouillon uit de pan en roer dit door het bloem-yoghurtpapje zodat er geen klontjes zullen komen bij het toevoegen aan de pan. Herhaal dit nogmaals.
- Voeg dan onder voortdurend roeren dit papje toe aan de bouillon.
- Voeg de pepervlokken toe (en voor liefhebbers nog wat dille).
- Laat de soep nog even koken tot hij de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel nog wat extra yoghurt toe als je veel water hebt gebruikt.

- Dien de soep op met Turks brood en een partje citroen. Het citroensap geeft de soep nog wat extra smaak!

Rubriek: Turkse recepten, soepen








Geen opmerkingen:

Een reactie posten