Kritharaki of Arpa Sehriye: pasta in de vorm van rijst in een stoofschotel van tomaten en gehaktballetjes


In de Griekse en Turkse keuken wordt veel gebruik gemaakt van pasta die op rijst lijkt, Kritharaki of Arpa Sehriye . Deze pasta is heerlijk om te verwerken in stoofschotels. In dit recept wordt een saus gemaakt van gehaktballetjes, verse tomaten, bonenmix en paprika waarin de pasta wordt gekookt.









Ingrediƫnten:

- 1 kopje pasta in rijstvorm
- 250 gram gehakt
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree (of harissa als je van heet houdt)
- 8 rijpe tomaten
- 1 grote paprika
- theelepel suiker
- optioneel een potje gemengde bonen, witte bonen of andere bonen
- 1 kippenbouillonblokje
- paprikapoeder (eventueel ook wat cajunpoeder)
- zwarte peper
- zout
- olijfolie en boter

Bereiding:
- Voeg zout, peper en kruiden naar eigen smaak toe aan het gehakt en maak er kleine balletjes van.
- Verhit in een hapjespan wat olijfolie en een klontje boter en bak hierin de balletjes rondom bruin.
- Haal ze uit de pan en zet ze apart.
- Maal de uien en knoflook fijn en bak ze in de overgebleven olie.
- Maal de paprika fijn en bak deze mee.
- Voeg de tomatenpuree of harissa toe en bak dit mee.
- Maal de tomaten tot pulp en bak deze ook mee.
- Voeg ruim paprikapoeder toe, het kippenbouillonblokje, zout, een theelepel suiker, flink wat knoflookpoeder, zwarte peper en kruiden naar eigen smaak.
- Voeg een beetje water toe en laat deze saus 5 minuten koken.
- Voeg dan de pasta toe en laat deze 10 minuten meekoken.
- Voeg dan de gehaktballetjes toe en het potje bonen en laat alles koken tot de saus begint in te koken.
- Doe het vuur uit en laat het gerecht nog even met het deksel op de pan na garen. De pasta wordt dan nog groter.

* Zorg voor voldoende saus, want de pasta neemt veel vocht op.

Heerlijk met salade en vers brood (of geef er gebakken aardappeltjes, frietjes of rosti bij)!

Tip: harissa kun je apart eten bij gerechten, maar is ook geschikt om in gerechten te verwerken als je van heet eten houdt! Je kunt het in tubes krijgen, maar ook in blikken. De blikken zijn veel voordeliger en je kunt de inhoud in kleinere porties invriezen.

Rubriek: Griekse recepten, Turkse recepten




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen