Saté babi met satésaus: Indonesische saté van varkensvlees met pindasaus

Saté van varkensvlees kun je maken van varkenshaas, maar ook van andere soorten varkensvlees. Zorg dat de blokjes niet te groot zijn als je geen varkenshaas gebruikt, zodat ze makkelijk gaar worden. Leg het vlees eerst enkele uren in de marinade. Bij de saté babi smaakt pindasaus heerlijk!





Ingrediënten marinade:
- 500 gram varkensvlees
- 2 sjalotten of 1 ui
- 2 teentjes knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 volle eetlepels zoete ketjap
- 1 theelepel ketumbar
- zout naar smaak (ongeveer een theelepel)
- 1 eetlepel olie
- satéstokjes
- optioneel 1 theelepel djahé (gemberpoeder)
- optioneel 1/2 theelepel laospoeder

Ingrediënten pindasaus:
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel trassi
- 4 eetlepels pindakaas met nootjes
- 2 eetlepels olie
- ketjap manis naar smaak
- 1 theelepel suiker
- zout naar smaak of een half kippenbouillonblokje/poeder
- sambal naar smaak
- asem of citroensap (1-2 theelepels) of 1 zeer fijn gesneden tomaat
- water

Bereiding saté:
- Snij het vlees in kleine blokjes.
- Maak de marinade door de ui en knoflook zeer fijn te snijden en te mengen met de ketjap en kruiden.
- Laat het vlees hierin minimaal 2 uur marineren.
- Rijg het dan aan de stokjes met ongeveer 3-4 stukjes vlees per stokje.
- Rooster de saté op de bbq.

Bereiding pindasaus:
- Verhit de olie in een pan en fruit hier in de ui, knoflook en trassi.
- Voeg dan de fijngesneden tomaat toe als je deze gebruikt en bak deze zacht onder voortdurend roeren.
- Voeg de suiker en sambal toe.
- Voeg dan de pindakaas toe en bak deze even mee.
- Voeg dan de ketjap toe.
- Voeg water toe, steeds kleine hoeveelheden tot je de juiste dikte hebt en laat de saus even stoven onder voortdurend roeren.
- Voeg zout of bouillonpoeder naar smaak toe en voeg asem of citroensap toe als je geen tomaat hebt gebruikt.

Dien de saté op met de pindasaus en gefruite uitjes!

Rubriek: Indonesische recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen