Lontong of kleefrijst met gebakken kip met Indonesische kruiden in kokosmelk

Droge sambal goreng van kip is ook lekker met lontong of met ketan. In dit recept wordt de lontong (of ketan) geserveerd met sambal goreng van stukjes kip die zijn gekookt met kruiden en daarna droog gebakken met santen. Heel eenvoudig, maar toch zo lekker! Voeg er eventueel nog wat gefruite uitjes aan toe.






* Als je dit gerecht met kleefrijst (ketan) eet, dan lijkt het een beetje op het Vietnamese gerecht Xoi Ga, dat bestaat uit kleefrijst met krokant gebakken kip en gefruite uitjes. De sambal goreng van kip is minder krokant, meer gekruid en vochtiger, maar ook heel erg lekker met ketan!












Ingrediƫnten:
- 2 zakjes lontong (of gekookte kleefrijst)
- 250 gram kipfilet
- 1 ui
- 2 knoflook
- 1 rode lombok
- klein stukje trassi
- 5 geroosterde kemirinoten
- 1 stukje asem in 2 eetlepels water opgelost
- kopje dikke santen of een stukje van een blok santen
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel ketumbar
- mespunt djinten
- 1/2 theelepel kunjit
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- zout
- 200 ml. dikke santen/kokosmelk of 150 ml. water met verkruimelde santen van een blok
- 2 eetlepels olie

Bereiding:
- Kook de lontong van te voren volgens de gebruiksaanwijzing en laat ze afkoelen. Snij ze daarna in blokjes.
- Wrijf of maal de ui, knoflook, trassi, lombok, kemiri, kunjit, ketumbar, djinten en suiker fijn.
- Verhit de olie in een pan en bak deze pasta enkele minuten, samen met de djeroek poeroet blaadjes.
- Voeg de santen toe en de kipfilets met het zout.
- Laat de kip 20 minuten zachtjes koken tot ze gaar is.
- Haal de kip er uit en scheur ze in zeer dunne reepjes.
- Voeg de reepjes weer toe aan de santen en laat dit helemaal inkoken, onder voortdurend roeren op hoog vuur en al het vocht is ingekookt.

Rubriek: indonesische recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen