Panada: pasteitjes gevuld met tonijn

Panada's zijn heerlijke Indonesische pasteitjes gevuld met een pittige vulling van tonijn.









Ingrediënten deeg:
- 250 gram bloem
- 1 zakje droge gist
- 1 ei
- halve theelepel zout
- 50 gram suiker
- 150 ml warme santen (kokosmelk)
- olie om te bakken

Ingrediënten vulling:
- 2 blikjes tonijn op waterbasis
- 3 rode uien
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode lombok
- 5 gepofte kemirinoten
- 1 tomaat
- 1 daun pandan blad
- 1 theelepel trassi
- 4 blaadjes daun djeruk perut
- 1 eetlepel vissaus
- halve theelepel ketumbar
- 2 eetlepels fijngesneden selderij
- een paar eetlepels santen (kokosmelk)
- 1 theelepel suiker
- zout naar smaak

Bereiding deeg:
- Meng de santen met het zout en de suiker. 
- Doe de bloem met de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het ei.
- Voeg dan de santen toe en roer alles goed door elkaar.
- Kneed er dan een soepel deeg van met eventueel wat extra bloem als het teveel plakt.
- Laat het deeg afgedekt minimaal een uur rijzen.

Bereiding vulling:
- Maal de uien, knoflook, lomboks, kemirinoten, trassi, ketumbar en suiker tot een pasta.
- Verhit wat olie in een pan en fruit deze pasta even samen met het pandanblad en de blaadjes djeruk perut.
- Voeg dan de fijngesneden tomaat toe en laat dit zachtjes bakken zodat de pandan en djeruk perut hun smaak afgeven.
- Voeg de eetlepel vissaus toe.
- Voeg dan de tonijn toe en voeg eventueel zout naar smaak toe.
- Voeg op het laatst wat santen (kokosmelk) toe en de fijngesneden selderij.
- Laat dit droogbakken en laat uitlekken in een vergiet als het nog te vochtig is.
- Haal het pandanblad en de djeruk perut er pas uit als je de pananda's gaat maken.

Vullen en bakken:
- Het gerezen deeg in balletjes verdelen.
- Rol ze uit tot een mooi rondje en vul ze met de tonijn (1 eetlepel). Vouw ze dubbel tot een halve maan en maak de randen gedraaid dicht.
- Laat ze nog even narijzen en bak ze dan in de diepe hete olie tot ze mooi goudbruin zijn.

Rubriek: Snacks, Indonesische recepten

2 opmerkingen:

  1. Hoeveel tonijn heb je nodig en mgaat het om verse tonijn of tonijn uit blik?Ik geef de voorkeur aan verse tonijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kan de panada nadat ze gebakken zijn, alsnog worden ingevroren?

    BeantwoordenVerwijderen