Joodse recepten: Matseballen (Kneidlach)

In de Joodse keuken worden allerlei soorten knoedels gegeten. Matseballen zijn traditionele Joodse knoedels die in de soep worden gegeten.









Ingredienten:
- 2 eieren gesplitst in dooier en eiwit
- 75 gram matsemeel
- zout
- optioneel 1 eetlepel gesmolten boter
- optioneel wat gemberpoeder en witte peper
- water met een kippenbouillontablet om de matseballen te koken

Bereiding:
- Klop de eiwitten stijf.
- Roer de eierdooiers los en klop dit door het stijfgeklopte eiwit heen.
- Voeg het matsmeel toe met zout naar smaak en eventueel de gemberpoeder of witte peper.
- Maak hier een deeg van en laat dit 30 minuten afkoelen in de koelkast.
- Vorm er ballen van (paar centimeter).
- Verhit het water met het kippenbouillontablet en kook de matseballen in 20 minuten gaar.

Hierna kunnen de matseballen in de soep worden gedaan. Ze worden vaak voorgekookt, omdat ze veel water opnemen en er dan geen soep meer zou overblijven.

* Tip 1: Soms worden ook verkruimelde matses toegevoegd. Verkruimel de matses in een theedoek in een zeef en doe er daarna wat water overheen, zodat de kruimels zacht worden. Verwerk dit in het deeg.
* Tip 2: Je kunt er ook wat fijngesnipperde ui doorheen doen, die van te voren even zacht is gesmoord in wat boter of olie.
* Tip 3: Voeg zeer fijngesneden peterselie toe aan het deeg.

Rubriek: Joodse recepten


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen