Dolmades: gevulde wijnbladeren met rijst en gehakt

Gevulde wijnbladeren (zeytinyağlı yaprak sarması) zijn erg lekker en worden in heel Zuid-Oost-Europa en het Midden Oosten veel gegeten. Je kunt ze vullen met een mengsel van rijst en gehakt, maar vegetariërs kunnen het gehakt weglaten. In dit recept worden gezouten wijnbladeren gebruikt die je kant en klaar kunt kopen, maar natuurlijk kunnen ook verse wijnbladeren worden gebruikt.








Dit recept is voor ongeveer 40 stuks.
Bereidingstijd: 30 minuten (kooktijd 1 uur)

Ingrediënten:
- 250 gram gezouten wijnbladeren
- 200 gram rijst (geen snelkookrijst)
- 1 grote ui
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 afgestreken theelepel kaneel
- 2 eetlepels fijngesneden verse munt (of een afgestreken theelepel gedroogde munt)
- 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
- 2 eetlepels fijngehakte dille
- 1/2 theelepel piment
- 1 tot 1 1/2 eetlepel rozijnen
- zout en zwarte peper
- 150 ml. olijfolie
- 1 theelepel suiker
- sap van 1 citroen
- 1 citroen in partjes gesneden
- 4 teentjes knoflook
- slabladen of aardappelschijfjes om de bodem te bedekken (tegen aanbranden)

Bereiding:
- Doe de wijnbladeren in een grote kom en giet er genoeg kokend water over tot ze onder staan. Laat ze een half uur staan om het zout er uit te trekken. Verse wijnbladeren alleen blancheren in kokend water om ze soepel te maken en niet laten weken.
- Meng de rijst met alle kruiden (in bovenstaand rijtje tot aan de olijfolie). Proef of het zout genoeg is.
- Gebruik een grote pan met zware bodem en bedek deze met de slablaadjes of aardappelschijfjes.
 - Leg voor het vullen van de rolletjes het blad met de steel naar beneden. Vul de wijnbladeren met een eetlepel vulling die je dicht bij de steel legt. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan vanaf de steel het rolletje dicht. Zorg dat je niet te strak rolt, want de rijst gaat tijdens het koken uitzetten.
- Leg de rolletjes met de punt van het blad naar beneden in de pan.
- Snij de knoflook doormidden en stop de partjes tussen de rolletjes.
- Meng de olijfolie met 150 ml. water, de suiker en het citroensap.
- Giet alles over de rolletjes en leg een passend bord over de rolletjes.
- Breng het gerecht aan de kook en zet dan het vuur op een klein pitje en doe het deksel op de pan.
- Laat het gerecht ongeveer een uur zachtjes stoven. Kijk tussendoor of er nog een beetje water bij moet. Het gaat er om dat het niet aanbrandt.
- De rolletjes kunnen in de pan afkoelen en bij het opdienen worden geserveerd met de gesneden partjes citroen.

Rubriek: Turkse recepten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen