Indonesisch kipgerecht: ajam ketjap

Ajam Ketjap is makkelijk te maken en er zijn vele variaties op. Je kunt het zo heet maken als je wilt, of juist mild. Soms wordt er nog extra gember aan toegevoegd en wordt het gerecht met zoete ketjap gemaakt. Je kunt er kipfilet voor gebruiken, maar het gerecht hoor eigenlijk gemaakt te worden met een in stukken gesneden hele kip of met drumsticks.




Ingredienten:
- 1 kip in stukken, drumsticks of kipfilet
- 2 rode uien
- 5 knoflook
- 2 schijfjes laos
- 2 blaadjes salam
- 2 blaadje djeruk perut
- 5 eetl. ketjap
- stukje trassi
- 1/2 kopje santen
- theel. suiker
- theel. peper (of rode spaanse peper als je van heet houdt)
- mespuntje nootmuskaat
- kippenbouillonpoeder of blokje
- zout 
- paar eetlepels olie

Bereiding:
- Maak de kip schoon en snijd hem in stukken en smeer hem in met zout en peper.
- Wrijf 1 ui, knoflook, laos, nootmuskaat en trassi (en eventueel spaanse peper) fijn met de suiker. Voeg de kokosmelk toe en laat het even staan.
- Snij de andere ui in stukjes.
- Verhit de olie tot ze echt goed heet is en bak dan de gesneden ui tot ze gaat geuren.
- Voeg dan de kruidenpasta toe met de salamblaadjes en djeruk perut blaadjes.
- Voeg kipdelen toe en bak de kip goed rondom aan.
- Doe er de ketjap bij met het kippenbouillonblok.
_ Doe er wat water bij, niet te veel.
- Deksel op de pan en laten stoven tot het meeste vocht is ingekookt.
- Bij het opdienen van de kip kun je er wat gefruite uitjes en gesneden selderij over strooien.
Meer Indonesische recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen