Tjiem Tjiem kip

Tjiem Tjiem zijn gedroogde tijgerlelieknoppen en ze worden voornamelijk gebruikt in de Chinese keuken. De smaak is heel apart en een beetje nootachtig. Tjiem tjiem kip is een gestoofd Surinaams gerecht met kip en deze tijgerlelieknoppen.





Ingredienten:
- 1 kip in delen of kipfilet
- 100 gram tjiem tjiem (deze kun je bij de toko kopen)
- 1 ui
- eventueel stukje peper
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml black soy (toko)
- 1 eetlepel zoete ketjap A
 - 2 theel. suiker
- stukje verse gember
- schijfje verse laos
- 1 gesneden tomaat (of een lepel tomatenpuree)
- paar takjes selderij
- maggieblokjes of kippenbouillonblokjes naar smaak
- olie
- klontje boter
- zwarte peper
- zout

Bereiding:
- Kip wassen en in stukken snijden.
- Maak een marinade van de black soy, de ketjap A, fijngesneden ui en knoflook, de laos, gember, suiker, zwarte peper en zout.
- Schenk de marinade over de kip en mix het goed door elkaar. Laat het enige tijd intrekken.
- Snij de harde uiteinden van de tjiem tjiem weg en snij in de lengte een inkeping met een mesje. Dit maakt de smaak nog lekkerder. Daarna een uur laten weken in heet water.
- Verhit de olie in de pan en doe er het klontje boter bij.
- Haal de kip uit de marinade en bak ze in de hete olie/boter rondom bruin. Doe de eventueel overgebleven marinade erbij.
- Bak de kleine stukjes tomaat mee en doe er de maggiblokjes bij.
- Knijp het vocht uit de tjiem tjiem en bak ze met de kip mee.
- Voeg wat water (half kopje) toe en laat de tjiem tjiem kip gaar worden.
- Naar smaak nog wat zwarte peper en zout toevoegen en op het laatst de fijngesneden selderij.
- Haal de laos en gember uit het gerecht voor je het opdient.

Dien de kip op met witte rijst en groenten (bijv. komkommersalade)

Tip1: Soms wordt er een half theelepeltje 5-kruidenpoeder toegevoegd aan het gerecht.
Tip2: In combinatie met 5-kruidenpoeder kun je op het laatst ook een blikje mixed pickles toevoegen en even laten mee stoven.

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen