Tjauw min: Surinaamse bami (Chow min)


Als je nog wat geroosterd varkensvlees of kip over hebt, dan kun je van de restjes Tjauw min maken. Dit is een surinaamse variant op bami. In het recept wordt fachong gebruikt, dat zijn chinese worstjes, ook te krijgen van kip. Het is niet noodzakelijk om dit in de tjauw min te doen. Als je de fachong weglaat, maak dan wel wat extra geroosterd vlees.





Ingredienten:
- 500 gr.  Chinese mie
- geroosterd varkensvlees of geroosterd kippenvlees
- 3  knoflook
- 200 gr. Fachong
- 1 bosje kaisoi
- 1 ui
- fijngesneden selderij
- maggiblokjes of kippenbouillonblok
- zout
- mespunt adji-no-moto
-  kleine theel. suiker
- lichte ketjapsaus
- olie
- eventueel trassi

Bereiding:
- Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
- Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Gebruik een klein deel van het geroosterde vlees om in kleine stukjes te snijden. Hou de rest apart en snij deze later in plakjes om het bij de mie te serveren.
- Ui en knoflook fijn snijden.
- Bak de ui en knoflook in de hete olie.
- Voeg het kleinste gedeelte van het vlees toe.
- Voeg de plakjes fachong toe.
-  Voeg maggiblokjes, (eventueel stukje trassi) suiker, adji-no-moto en ketjapsaus toe.
- Doe er dan de mie bij en roer het geheel goed om zodat de mie wordt gebakken.
- Was de kaisoi en snij deze in grove stukken. Pas op het allerlaatst als het vuur uit gaat de kaisoi er door roeren, zodat de groenten knapperig blijven. Serveer met de rest van het geroosterde vlees in dunne plakjes gesneden en zuur.

Tip: Je kunt er ook nog in reepjes gesneden omelet doorheen doen.

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen