Roasted red pork: Surinaams geroosterd varkensvlees


Surinaams geroosterd varkensvlees is heerlijk bij de nasi of bami. Het vlees krijgt een rode kleur door de toegevoegde saus. Deze saus kun je in de Surinaamse winkel of Chinese/Vietnamese toko krijgen. Roasted Red Pork is over de hele wereld een geliefd gerecht. Dit is de Surinaamse variant.


Ingredienten:
- 500 gram hamlappen of varkenshaas
- verse gember geraspt, ongeveer een halve eetlepel
- een paar eetlepels black soy sauce (donkere ketjap)
- 4 uitgeperste teentjes knoflook
- 2 theelepels suiker
- 1/2 theelepel 5 kruiden poeder (5 spices is verkrijgbaar bij de toko)
- paar eetlepels olie
- 2-3 eetlepels roasted red pork saus (ligt aan welke je gebruikt. Als je een zakje poeder koopt, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de hoeveelheid vlees)

Bereiding:
- Maak een marinade van de sojasaus, gember, knoflook, suiker, 5 kruidenpoeder en red pork sauce.
- het vlees moet wel enige dikte hebben, zodat je het later in plakjes kunt snijden. Daarom is varkenshaas geschikt. Zorg ervoor dat het vlees ook weer niet al te dik is. Een paar centimeter dikte is voldoende. Snij anders de varkenhaas in de lengte doormidden.
- Doe het vlees in zijn geheel in de marinade. Het is het beste om het een nacht van te voren al in de marinade te zetten, in ieder geval minimaal enkele uren.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Haal het vlees uit de marinade en leg het op het rooster. Zorg dat er iets onder het rooster staat om het vet op te vangen.
- Doe de olie in de overgebleven marinade en gebruik deze om het vlees tijdens het roosteren af en toe mee in te smeren. Keer het vlees ook enige keren om tijdens het roosteren.
- Bak het vlees gaar in ongeveer een uur op 150 graden. Hou in de gaten of het vlees niet te donker wordt, zo ja, dan kan de baktijd korter.
- Als het vlees gaar is kun je het direct in smalle reepjes snijden. Het rode randje maakt het gerecht erg mooi om te zien!

Rubriek: Surinaamse recepten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten