Aardappelen met massala en spinazie


Aardappelen met massala worden als gerecht bij de roti gegeten. Je kunt dit gerecht echter ook met spinazie maken en het gerecht eten met rijst. Het lijkt dat een beetje op het Indiase gerecht Saag Aloo wat je bij Indiase restaurants kunt krijgen. In dit recept is wilde spinazie gebruikt, omdat deze wat grover is, maar je kunt ook gewone verse spinazie gebruiken.








INGREDIENTEN:
- vastkokende aardappelen (bijv. Nicola)
- wilde spinazie of verse bladspinazie
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- gesneden tomaat
- madame Jeanette peper
- maggiblokjes of kippenbouillonblok
- surinaamse massala-kerrie
- zout
- zwarte peper
- olie
- water
- eventueel wat extra kurkuma, komijn en korianderpoeder


















BEREIDING:
- Schil de gewenste hoeveelheid aardappels en snij ze in blokjes.
- Was de spinazie en laat ze goed uitlekken.
- Snij de ui, knoflook en tomaat in kleine stukjes.
- Verhit een paar eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de ui goudbruin.
- Doe er dan de aardappels bij en bak het geheel op hoog vuur goed rond om. Strooi er wat zout over.
- Doe er dan de knoflook, zwarte peper en tomaat bij en alles goed doorbakken.
- Doe er 1-2 eetlepels massalapoeder (ligt aan de hoeveelheid aardappels) en de maggiblokjes of het kippenbouillonblok bij.
- Kijk uit dat de massala niet aanbrandt.
- Doe er desgewenst nog wat curcumapoeder bij voor een mooie gele kleur en desgewenst een halve theelepel komijn- en korianderpoeder.
- Als alles goed is aangebakken doe je er water bij. Niet teveel, net genoeg om de aardappels gaar te laten worden.
- Hou je van een heet gerecht, bak dan wat fijngesneden peper mee.

- Leg de madame Jeanette peper boven op het gerecht (ze mogen niet opengaan, dan wordt het gerecht te heet) en laat het geheel in een kwartier net gaar worden.



















-Als de aardappels bijna gaar zijn, dan ga je het gerecht op hoger vuur droger bakken als er nog iets teveel vocht is. Dit is geen gerecht met veel saus, maar juist een droog gerecht. Wil je wel een smeuig gerecht, dan kun je iets meer vocht gebruiken.




















- Als het gerecht gaar is, dan haal je de pepers er uit en roer je op hoog vuur de spinazie er doorheen. Zodra het geslonken is kan het vuur uit. De spinazie moet niet te gaar zijn.

Tip 1: Maak het gerecht enige uren van te voren. De smaak wordt lekkerder als de aardappels even kunnen afkoelen en de smaak helemaal kan intrekken.
Tip 2:Madame Jeanette pepers kun je heel goed invriezen. Zo heb je altijd pepers bij de hand!
Tip 3: Je kunt in het gerecht ook gekookte eieren doen. Kook hiervoor de eieren hard, pel ze en bak ze in de hete olie rondom krokant. Doe ze in het gerecht voordat je de spinazie toevoegt, zodat ze even in de saus kunnen meebakken voor de smaak.
Tip 4: Gebruik de pepers die in zijn geheel voor de smaak zijn meegekookt voor het maken van een snelle sambal. Wrijf ze fijn met wat zout en doe er een beetje tomatenketchup (of verse fijngewreven tomaat) en een klein beetje azijn bij.

Rubriek: Surinaamse recepten.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen