Surinaamse okersoep met zoutvlees

In Suriname eet men de okersoep niet als voorgerecht maar als hoofdmaaltijd, net zoals in Nederland de erwtensoep als hoofdmaaltijd wordt gegeten. De okersoep moet daarom flink gevuld zijn. Je kunt er rijst doorheen doen en een aantal groenten om de maaltijd nog gezonder te maken.









Ingredienten
- 250 gram zoutvlees
- 250 gr runderpoelet of soepvlees
- 500gr okers
- 3 liter water
- 2 uien
- 2 tomaten
- 2 laurierbladjes
- 5 pimentkorrels
- maggiblokjes of rundvleesbouillonblokjes
- fijngesneden selderij
- 250gr tajerbladeren
- 2 antroewa’s
- zwarte peper en een hele madame jeanettepeper

Bereiding:
- Breng het water aan de kook met het zoutvlees en het soepvlees.
- Als er schuim op het water komt, haal dit er af en voeg de gesneden uien, tomaten, pimentkorrels, laurierblaadjes en de selderij toe.
- Kook het vlees op laag vuur gaar.
- De okers wassen en de harige stukjes er af halen, dan de okers in rondjes snijden en meekoken in de bouillon.
- De antroewa's wassen, het steeltje korter snijden en laten meekoken.
- Zwarte peper en de madame jeanettepeper, bouillontablet of zout naar smaak toevoegen. Zorg ervoor dat de madame jeanettepeper niet stuk gaat. Het gaat om de smaak. Haal hem er uit als je denkt dat hij gaat scheuren.
- De steeltjes van de tajerbladeren halen, wassen en in kleine stukjes scheuren. Op het laatst, als het vlees echt helemaal zacht is, doe je de tajerbladeren erbij. Als alle groenten zacht zijn en de soep dik is geworden, dan kun je hem opdienen. Doe wat gekookte rijst in een kom en schep daar de okersoep overheen.

Tip 1: Kip kan ook worden gebruikt in plaats van rundvlees
Tip 2: Voeg als extra vulling cassave toe, samen met de antroewa's.
Tip 3: Voeg schijven groene banaan toe, samen met de antroewa's.
Tip 4: Vervang de tajer door diepvriesspinazie
Tip 5: Doe wat gedroogde garnalen bij de soep. Eerst even wassen.

Rubriek: Soep, Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen