Surinaamse moksi Alesi met masoesa, zoutvlees en kip

Moksi alesi is eigenlijk een soort Surinaamse soort van nasi. Het is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten. Er is eigenlijk geen vast recept voor moksi alesie, je kunt zelf bepalen wat er in gaat. Dit is een basisrecept, maar je kunt er ook garnalen of andere groenten doorheen doen.






Ingredienten:
- hoeveelheid rijst naar het aantal personen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- zoutvlees en/of kipfilet
- kleine tomaat
- zwarte peper
- 1/ eetl. tomatenpuree of ketchup
- 1/2 pakje masoesa
- 1 kleine spitskool
- 3-4 maggiblokjes of kippenbouillonblokjes
- olie
- boter

Bereiding:
- Was de rijst in een vergiet en laat het uitlekken
- Kook het zoutvlees uit in wat water tot ze na ongeveer een half uurtje zacht is.
- Snij de kipfilet in stukjes en ook het zoutvlees.
- Verhit in een grote pan (de rijst gaat uitzetten) een paar eetlepels olie en bak daarin de ui en knoflook.
- Voeg de tomaatstukjes, de tomatenpuree, de masoesa en de zwarte peper toe.
- Doe er daarna het zoutvlees en de kleine kipstukjes bij en bak alles lekker bruin.
- Voeg dan een paar kopjes water toe (de hoeveelheid die nodig is om de rijst in gaar te koken) en de maggi- of bouillonblokjes.
- Laat het even aan de kook komen en doe er dan de gewassen rijst bij en alles goed door elkaar roeren.
- De rijst moet ongeveer een vingerkootje onder water staan, dus voeg eventueel wat extra water toe.
- Proef of het zout genoeg is, want het moet zout genoeg zijn voor de hele pan rijst.
- Laat het met een gesloten deksel gaar koken. Roer af en toe om, zodat het niet kan aanbakken. (Het beste kun je een grote anti-aanbak-hapjespan gebruiken.

- Snij de spitskool in kleine reepjes. Bak deze heel kort aan in wat boter of olie.
- Als moksi alesi gaar is, roer er dan op het laatst de spitskool door, zodat ze knapperig blijft.
- Doe er eventueel nog wat extra zout door.

Tip1: Je kunt ook de gewassen rijst even meebakken op het moment dat het vlees gebakken is. Dan doe je er direct het water met de bouillonblokjes bij tot de juiste hoeveelheid. Zo weet je zeker dat de verhouding rijst/water goed is.
Tip2: Als je zeker wilt zijn dat de rijst goed is, kun je ook eerst de rijst apart koken en toevoegen als het vleesmengsel gaar is en dan de nog knapperige spitskool toevoegen.

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen