Surinaamse gebakken kippenpootjes

Kippenpootjes kun je bijna overal bij eten en vooral bij bami zijn deze drumsticks erg lekker! Ze worden eerst gebakken en gestoofd met kruiden en daarna nog even krokant gebakken, zodat je zowel lekker jus hebt als krokante kippenpootjes!








Ingredienten
- aantal kippenpootjes naar hoeveelheid personen
- 2 x een halve gesneden ui
- 2-3 teentjes knoflook
- gesneden tomaat
- halve theelepel suiker
- maggiblokjes naar smaak
- halve theelepel ajo-ni-moto
- flink wat zwarte peper
- zout naar smaak
- 2 salam blaadjes
- theelepel ketumbar en eventueel een halve theelepel Chinese poeder
- ketjap A en zoute ketjap
- azijn om de kip te wassen
- scheutje ketchup
- gesneden selderij
- olie

Bereiding
- In Suriname is men gewend om de kip eerst met water en azijn te wassen. Was de kippenpootjes en laat ze uitlekken.
- Laat de kippenpootjes een tijdje marineren in een schaal met daarin de halve gesneden ui, de gesnipperde knoflook, zout naar smaak, de zwarte peper, de ketchup, de ketumbar (en eventueel Chinese poeder) de gesneden tomaat, zoete en zoute ketjap, zodat ze in een lekkere marinade staat.

- Verhit de olie in een grote pan
- Doe het theelepeltje suiker in de hete olie tot ze bijna gaat carameliseren
- Doe er dan de andere halve gesnipperde ui bij en bak dit tot ze bruin is en lekker gaat ruiken.
- Doe daarna de hele bak met kippenpootjes en de marinade erbij en roer alles goed om.
- Voeg de maggiblokjes, de ajo-ni-moto, de salamblaadjes en de selderij toe.
- Als alles rondom goed gebakken is, voeg je zoveel water toe tot de pootjes bijna onder staan.
- Laat het aan de kook komen en de kippenpootjes stoven tot ze gaar zijn.
- Zorg ervoor dat het een lekkere jus wordt en voeg eventueel nog wat extra ketjap of zout toe.

- Haal de kippenpootjes eruit en bak ze in een pan met anti-aanbaklaag in een laagje olie krokant. Zodra ze klaar zijn doe je ze terug in de pan met jus en direct opdienen. Lekker bij de bami!

Chinese Poeder is een kruidenmengel van 5 kruiden die een geheel eigen smaak geeft aan een gerecht. Mocht je deze smaak niet lekker vinden, gebruik dan alleen de ketumbar.

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen