Ingredienten Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken maakt gebruik van vele ingredienten. De lijst is bijna oneindig, door de vele bevolkingsgroepen die deel uit maken van Suriname. Hier volgen een aantal van de belangrijkste ingredienten.










Adjoema peper
een soort Madame Jeanette, lampionvormig in de kleuren rood, groen, geel en oranje verkijgbaar.

Aji-no-moto
Aji-no-moto is een smaakversterker van Japanse oorsprong, vergelijkbaar met het Chinese vetsin.

Amsoy
bladgroente die op andijvie lijkt.

Antroewa
groente met een bittere smaak, een ronde groene vrucht die op een tomaat lijkt.

Baksoda
een soort rijzend bakpoeder, wordt veel bij de bereiding van roti gebruikt; verkrijgbaar in de toko’s.

Bambooshoots
jonge bamboescheuten.

Bana
bananen, groenbana is groen en niet rijp, geschikt voor lang koken, géribana is geel en iets rijp, geschikt voor snel koken en blakabana is zwart, rijp en zoet, geschikt voor bakken.

Bakkeljauw
een soort kabeljauw die gepekeld en gedroogd wordt op een stok.

Birambie
een zure vrucht die op een augurk lijkt.

Bitawirie
bittere bladgroente die op spinazie lijkt.

Boulanger
aubergine.

Casaba
cassave, een tropische aardvrucht of wortelsoort.

Chinese tajer
 kleine blanke knollen; aardvrucht.

Citroenzuur
verkrijgbaar in poedervorm, zuur van een citroen.

Copi
gedroogde mandarijnschil.

Cornedbeef
gekruid rundvlees, in blikken verkrijgbaar.

Dagoeblad
waterspinazie, in de Indonesische keuken kankong genoemd.

Djeroek poeroetblad
blad van de Citrus Hystrix, een klein wratachtig citrusvruchtje; zowel het blad als de vrucht worden gebruikt om geur te geven aan bepaalde (vooral Javaanse) gerechten.

Djindja
gember, het lekkerst is het als de gember vers wordt gebruikt.

Djira
komijnzaad of komijnpoeder.

Doksi
eend.

Essences
vloeibaar extract in verschillende smaken (amandel, vanille etc.) voor de bereiding van koeken en drankjes; verkrijgbaar in flesjes van 2 ml, 10 ml en 50 ml.

Fasjong
Chinese worstjes; verkrijgbaar in de toko’s.

Fransmanbirambie carambola’s
gele stervrucht.

Garnalen
 vers, gekookt of ongekookt te koop in de viswinkel of in zakjes van 50 gram; gedroogd en gepekeld in de toko’s. Gedroogde garnalen zijn ook lekker bij kouseband.

Géripesie
gele spliterwten.

Kappertjes
bloesemknopjes van de Cappario spinosa; in zout en azijn verkrijgbaar in kleine potjes. Houd de aangegeven hoeveelheid aan.

Kaisoi
bladgroente met lange dunne steeltjes.

Kentjoer
wortelstok van de Kampferie galanga. In wortelvorm of in poedervorm verkrijgbaar. Kentjoer heeft een sterk overheersende smaak; het wordt in combinatie met andere kruiden in kleine hoeveelheden aan bepaalde gerechten toegevoegd. Kentjoer is onmisbaar in Petjel, waardoor het gerecht zich onderscheidt van gado gado.

Ketoembar
koriander (Criandum satimum). Als zaad, in poedervorm en vers te koop.

Ketjap manis
zoete ketjap gemaakt van sojabonen, waaraan verschillende kruiden zijn toegevoegd.

Klaroen
bladgroente die lijkt op bitawirie (spinazie).

Koek-amoniac of Carbonas ammonius
een soort bakpoeder die bij de bereiding van koeken gebruikt wordt. Verkrijgbaar in de toko’s.

Kouseband
lange dunne sperzieboon.

Kronto
kokosnoot.

Krontomerki
kokosmelk/santen

Kwie Kwie
een gepantserde tropische vis. In de toko’s verkrijgbaar in diepvriesverpakking van ongeveer een kilo. Laat de vis zachtjes in de koelkast ontdooien en maak hem voór het gebruik goed schoon.

Laos
wortelstok van de Alpinia galanga, uit de gemberfamilie. Onmisbaar in Javaanse gerechten. Laos is zowel als wortel als in poedervorm te koop.

Lamjoei
rode bonenpasta in blik of pot; te koop in de toko’s.

Lemmetje
een soort citroen, klein en groen van kleur.

Limoen
een soort citroen, zuurder en groen van kleur.

Lontai
pimentkorrels.

Madame Jeanette
Surinaamse peper, heet en langwerpig, lijkt veel op de Adjoema peper, die veelal als Madame Jeanette verkocht wordt.

Maggiblokjes
Onmisbaar in de Surinaamse keuken, het oerhollandse maggiblokje. Het wordt bijna in alle gerechten gebruikt.

Masoesa
bosvrucht waaraan het sap wordt onttrokken en die in poedervorm in zakjes verkrijgbaar is.

Massala

Surinaamse kerrie met als ingrediënten koriander, komijn, kurkuma,mosterdzaad enz.

Mie
Chinese ‘spaghetti’, gemaakt van tarwebloem. Gebakken mie heet bami. Surinamers gebruiken echter ook vaak spaghetti voor het maken van bami.

Minsi
bruine-bonenpasta in blik verkrijgbaar of gepekelde boontjes die in zakjes te koop zijn.

Moeknji
gedroogde Chinese paddestoelen; in de wandelgangen worden ze ook wel ‘muizenoortjes’ genoemd.

Mushroom soy sauce
sojasaus gemaakt van paddestoelen.

Napi
aardvrucht, paarse knol; lijkt op een zoete aardappel.

Oyster sauce
Chinese sojasaus; pikant met oesterextract.

Okro
okers, een slijmerige groente; vers of in blik verkrijgbaar.

Paksoy
bladgroente die lijkt op Chinese kool.

Pandan
geurig blad van een palmachtige boom; als extract en verse blaadjes verkrijgbaar en vooral gebruikt in Javaanse gerechten.

Pandanpasta
extract gemaakt van pandanblad.

Papaya
tropische vrucht.

Pimentkorrels
zwarte ronde zaden, zie Lontai.

Pinda
rauw verkrijgbaar op de markt of in de toko’s.

Pom de Siterre of Pomsterie
zoetzure vrucht, groen van kleur en met een harde stekelige pit.

Salamblad
blad van de Eugenia polyantha, een lauriersoort. Het blad is iets donkerder van kleur dan het laurierblad dat in ons land verkrijgbaar is. Vooral gebruikt in Javaanse gerechten.

Sereh
citroengras (Andropogon nardus). Geurige stengels, die vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar zijn.

Sjalotje
een klein uitje; wordt ook wel voor inmaken gebruikt.

So-oen
transparante Chinese vermicelli. Dit is een weerbarstig ingrediënt, dat vooraf even in heet water geweekt moet worden; daarna de sliertjes korter knippen. Voor de soto moet de so-oen ook nog in hete olie worden gebakken.

Sopropo
groente die lijkt op kleine courgettes, met een grove, geribbelde schil en een bittere smaak.

Steranis
stervormige specerij van de bloem van de anijsplant.

Tajer
aardvrucht, groot, dik en geel van binnen. Alleen als diepvriesproduct in de toko’s verkrijgbaar.

Tajerblad
bladgroente die lijkt op het blad van een waterlelie.

Tamarindepasta
het samengeperste vlees van de rijpe vrucht van de tamarinde, een zure peulvrucht. Verkrijgbaar in potten of vacuumverpakte zakjes.

Taushi
gepekelde zwarte bonen; verkrijgbaar in de toko’s in blik, pot of in zakjes.

Tjiensoy
gedroogd en gepekeld blad van een groente die met specerijen is bewerkt en opgerold. Verkrijgbaar in de toko’s.

Trasi/trassi
bruine karamelachtigge pasta van gefermenteerde garnalen of kleine visjes. Trasi/trassi wordt in alle gerechten in kleine hoeveelheden gebruikt. Het stinkt vreselijk, maar in het gerecht geeft het een heerlijke smaak.

Vijfkruidenpoeder
Chinees vijfkruidenpoeder met steranijs, kaneel, peper, venkel en kruidnagel. Wordt in veel gerechten gebruikt.

Zoete patata
een soort aardappel met een witte schil of een rood/paarse schil. Beide zijn zoet van smaak.

Zoutvlees
gepekeld rundvlees, te koop in stukken van 250 gram in de toko’s. Zoutvlees moet vooraf altijd worden uitgekookt, om het meeste zout te verwijderen. Een goede vervanging is pekelvlees.

Rubriek: Ingrediënten Wereldkeuken

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen