Heri heri met bakkeljauw

Heri heri wordt graag gegeten door Surinamers. Het is een schotel van aardvruchten, zoals cassave en bananen die wordt geserveerd met gebakken bakkeljauw, komkommersalade en spinazie.





Het is een beetje oefenen met de kooktijd van de aardvruchten en hoe je de bakkeljauw lekker vindt. Je dient hem op op een grote schaal of per persoon. Daarvoor rangschik je van alle aardvruchten een stukje op een bord met daarbij de bakkeljauw, een hardgekookt ei en wat roergebakken spinazie. Eet smakelijk!

Ingredienten heri heri met bakkeljauw
- 400 gram cassave
- 2 rijpe bakbananen
- 2 groene bakbananen
- 4 grote zoete aardappels
- 4 eieren
- 400-500 gram bakkeljauw
- beetje water
- olie
- halve ui
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 tomaten
- fijngesneden selderij (volle eetlepel)
- beetje tomatenpuree
- zwarte peper
- maggiblokje naar smaak
- eventueel een adjoema peper

Bereiding bakkeljauw
- Maak de bakkeljauw schoon en kook ze 15 minuten in ruim water om ze te ontzouten.
- daarna afspoelen en laten uitlekken en uitknijpen. Scheur de bakkeljauw in stukjes.
- verhit een paar eetlepels olie en bak hierin de de stukjes ui en knoflook.
- doe er dan de gesneden tomaten, beetje maggi, de tomatenpuree en de zwarte peper bij.
- bak de stukjes bakkeljauw mee.
- doe er eventueel een beetje water bij en laat het nog even een kwartiertje stoven (met eventueel de hele surinaamse peper voor de smaak of fijngesneden meebakken als je het heel heet wilt).
- roer op het laatst de fijngesneden selderij door de bakkeljauw. (je kunt er ook nog een beetje citroensap doorheen doen, als je van een beetje zuur houdt)

Bereiding aardvruchten
- Kook de in stukjes gesneden cassave, schoongeboende zoete aardappelen en geschilde bananen gaar in water.
- kook de eieren hard.
- haal na ongeveer 20 minuten de cassave, rijpe bananen en zoete aardappelen uit het water, maar laat de groene bananen nog even doorkoken op zacht vuur en laat ze in het water liggen tot je gaat opdienen.
- van de cassave de dikke nerf verwijderen en van de rijpe bananen de buitenste draadjes aftrekken.
- leg de aardvruchten op een schaal.
- haal nu de groene bananen uit het water en doe ze erbij.
- leg alles netjes op een schaal met de bakkeljauw erbij.

Doe er komkommerzuur, een hard gekookt ei en naar behoefte bladgroente (roergebakken spinazie met wat zout en peper).

Rubriek: Aardappelen/Aardvruchten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen