Surinaamse recepten: Zuurkool op zijn Surinaams

Bij zuurkool denken we meteen aan stamppot, maar je kunt zuurkool ook gebruiken om er een heerlijk surinaams gerecht van te maken. Origineel is het met zoutvlees, maar het kan ook met kipfilet worden gemaakt.








Ingredienten:
- 1 pakje zuurkool (ongekruid)
- 3 eetlepels tomatenpuree of tomatenketchup
- 1 gesnipperde ui
- 1 fijngesneden teentje knoflook
- maggiblokjes naar smaak
- 4 eetlepels olie
- 1 kopje water
- zwarte peper naar smaak
- 250 gram zoutvlees of kipfilet
- 5 grote vastkokende aardappelen
- wat pimentkorrels
- fijngesneden selderij
- madame jeanette peper

Bereiding:
- Als je zoutvlees gebruikt, moet je dat eerst een half uurtje uitkoken met de piment en wat selderij. Snij daarna het vlees in kleine stukjes.
- Snij de aardappelen in grove stukken zodat het geen puree wordt.
- Zuurkool iets kleiner snijden en afspoelen. Dan uitknijpen.
- Fruit in een pan de ui en knoflook.
- Tomatenpuree erbij doen.
- Zoutvlees meebakken en na een paar minuutjes eruit halen en laten uitlekken.
- Als je kipfilet gebruikt, snij deze dan eerst even in stukjes en wrijf ze in met zout en peper. Bak deze dan op dit moment mee en haal ze er uit als ze krokant gebakken zijn. Laat zoveel mogelijk olie achter in de pan.
- Doe nu de ongekookte aardappelen erbij met een maggiblokje en een kopje water.
- Laat de aardappels even stomen met een deksel op de pan en zorg dat het niet aanbrandt.
- De aardappelen halfgaar koken en dan de uitgelekte zuurkool erbij doen.
- Roer de zuurkool goed om en doe er nog een maggiblokje bij met de zwarte peper naar smaak. (als je kipfilet gebruikt, doe er dan een extra maggiblokje bij)
- Laat dit nog 20 minuten zachtjes doorstoven (eventueel met de madame jeanette peper erboven op die heel moet blijven), waarbij je regelmatig het deksel eraf moet halen en de stoofpot moet omscheppen. Als het te droog wordt moet je er nog een beetje water bij doen.
- Pas op het laatst doe je er het gebakken zoutvlees of stukjes kip doorheen, waarna je het gerecht kunt eten!

In Suriname wordt de zuurkool geserveerd met rijst. Het is even wennen voor Nederlanders, maar het smaakt heerlijk!

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen