Surinaamse recepten: Surinaamse Pom 1

Er zijn meerdere manieren om pom te maken, vandaar dat er meerdere recepten kunnen worden geplaatst. In dit recept zit ook zoutvlees, maar het is niet noodzakelijk om dat in de pom te doen. Je kunt pom ook alleen met kip maken.








Ingredienten:
1 kg geraspte tajer (toko of surinaamse winkel)
1 kg kip
3 eetlepels piccalily
4 tomaten
1 ui
sinaasappelsap van 3-4 sinaasappels
1 groene of gele madame jeanette peper
beetje nootmuskaat
zwarte peper
wat gesneden selderij
3 maggiblokjes en zout naar smaak
125 gram roomboter
1 eetlepel bruine suiker
2 eetlepels tomatenketchup
250 gram zoutvlees

Bereiding:
- Kip in stukken snijden en wassen met water met wat azijn.
- Verwarm ondertussen de oven op 225 graden.
- Het zoutvlees uitkoken in een beetje water of een nacht laten weken in water en dan in kleine stukjes snijden.
- Vermeng de geraspte tajer met het sap van de sinaasappels en de piccalily.
- Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
- Laat de boter heet worden en bak hierin de stukken kip en het zoutvlees.
- Doe er dan de gesnipperde ui en in stukjes gesneden tomaat bij en de suiker.
- Maggiblokjes erbij en de gesneden selderij.
- Doe er dan ongeveer een 3/4 liter water bij, even goed laten opkoken met de verse peper bovenop (niet open laten gaan).
- Laat alles even stoven en doe er eventueel wat extra maggiblokjes, zout en peper bij.

- Beboter een bakblik.
- Doe de jus van de gestoofde kip (en zoutvlees) door de tajer. Bewaar een klein beetje jus voor bovenop de pom.
- Leg onderin het bakblik eerst een laag van de tajer.
- Leg boven deze laag de kip (en het zoutvlees) en daarbovenop de rest van de tajer.
- Het restje van de jus erover heen en in de oven zetten voor ongeveer 1 tot 1 1/2 uur.

Pom kun je eten bij de rijst (met een lekkere salade) of op een surinaams broodje. Eet smakelijk!

Rubriek: Surinaamse recepten



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen