Surinaamse pastei: Popido, een oud Surinaamse gerecht

Popido is een oud gerecht met de invloeden van de Joodse keuken. Het lijkt veel op pom, maar er wordt geen pomtajer gebruikt maar rijst. De kip gaat tussen 2 lagen rijst die wordt gebonden met geklopte eieren.









Ingredienten:
- ongeveer 1 kilo kip (kipkarbonades of kipdelen)
- 500 gram rijst
- 2 á 3 maggiblokjes
- 1 gesneden ui (en eventueel een teentje knoflook)
- 3 tomaten (ongeveer 300 gram)
- 75 gr. room boter of 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2  volle eetlepels gesneden selderij
- 1 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 verse peper (madame Jeanette of ajumapeper)
- 6 eieren
- 1 theelepel zout

Bereiding:
- Wrijf de gewassen kip in met zout, peper en nootmuskaat.
- in de hete boter of olie de stukken kip ongeveer 10 minuten aanbraden tot ze een beetje bruin is.
- haal de kip uit de pan en bak de ui in dezelfde pan en daarna de tomaten meebakken. Even laten smoren.
- voeg 2 1/2 dl water toe met de maggiblokjes. Goed roeren en dan de kip erbij terug doen.
- voeg de verse madame jeanette-peper toe (mag niet opengaan) en laat de kip nog 15 minuten sudderen.
- verwijder de peper.

 - verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC.

- breek de eieren in een kom met de selderij en het zout, goed klutsen.
- giet wat van de overgebleven jus van de kip door de gekookte rijst.
- leg de helft van de rijst in een ovenschaal
- spreid de kipdelen over deze laag en doe de rest van de jus over de kip.
- dek alles af met de rest van de rijst.
- giet hier overheen de geklutste eieren
- bak de popido in ongeveer 15-30 minuten goudbruin. Goed uitkijken dat het niet te donker wordt.

Rubriek: Surinaamse recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen