Saoto Ajam: Javaanse soto soep!

Soto of saoto is een geliefd gerecht onder de surinamers. Het is van oorsprong javaans, maar er zijn vele verschillende recepten door de vele aanpassingen. Dit is de soto die ik zelf altijd maak en waar ik altijd veel waardering mee oogst.













Ingredienten:
- ca. 2 l. water
- 1 kip
- 2 knoflookteentjes
- 2 ui
- 1 tomaat
- mespunt suiker
- 3 maggiblokjes of kipbouillonpoeder
- beetje trassi
- zwarte peperkorrels
- 2 salamblaadjes
- stuk laos
- 1 sereh
- flink stuk gember
- beetje zoete ketjap A
- zout en zwarte peper
- selderij
- eventueel beetje vetsin

Bereiding:
-Zet de kip in stukken (of kipfilet) op met de ui (halve ui overlaten), knoflook, salam, sereh, laos, gember tomaat, maggiblokjes, zwarte peperkorrels, trassi (beetje), ketjap, zwarte peper (theelepel) en zout naar smaak.
- Laten koken tot de kip gaar is.
- De stukken kip eruit halen en de bouillon zeven en terug doen in de pan.
- De kip in stukjes plukken en in de olie krokant bakken of als je dat teveel werk vindt, kun je de gekookte kip er in kleine stukjes terug in doen.
- Bak in een klein pannetje in wat olie de halve ui in stukjes knapperig bruin en doe de uitjes met de geurige olie terug bij de soep. Ook een eetlepel gehakte verse selderij.

Opdienen:
- rijst
- gekookte eieren
- sambal
- taoge (alleen van te voren wassen en eventueel kokend water erover gooien)
- selderij
- gebakken stukjes kip (die je hebt gekookt voor de bouillon)
- gebakken sooen (rijstvermicelli)
- gefruite uitjes
- gebakken aardappelstokjes (zelf bakken of kant en klaar bij de toko.


Doe in een kommetje een bolletje gekookte rijst. Doe daar overheen wat taoge, gefruite uitjes, een half gekookt ei, sooen, kip, en selderij. Gooi hierover de hete soep. Smakelijk eten!!

Rubriek: Soep

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen